úterý 9. srpna 2011

Khronos lodě OpenGL 4.2 specifikace, nastiňuje plány na nový senzor API

Zajímavé novinky na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/kqPob8MA6pE/khronos-ships-opengl-42-spec-outlines.ars:

Khronos skupina představila v pondělí OpenGL 4.2 specifikace, nejnovější aktualizaci na platformě 3D grafice.

Nová specifikace obsahuje několik nových funkcí pro zlepšení výkonu běžných operací s cílem umožnit vývojářům snadno vytvářet vysoce výkonný 3D software. Mezi tyto funkce patří jemnozrnnou úpravu textur, efektivnější sdílení dat mezi shader programy, a možnost opakovaného použití tvarů, že GPU již tessellated bez nutnosti tessellate znovu.

Stejně jako u jiných verzí 4.x OpenGL bod, by měly být nové funkce budou podporovány stávající OpenGL 4/Direct3D 11-třídy hardware, vyžadující pouze aktualizací ovladačů, aby nové funkce. NVIDIA vydala OpenGL 4.2 Všichni jezdci dnes, zatímco AMD má v úmyslu vydat řidiči beta podporou brzy.

OpenGL je best-known Khronos "specifikaci, ale skupina má širší cíle. Již vydala WebGL specifikace 3D API pro HTML5, k tomu, že skupina oznámila plány na přidání nového WebCL specifikaci. Stejně jako WebGL poskytuje OpenGL grafikou pro webové vývojáře, bude WebCL poskytuje heterogenní OpenCL, jako je výpočet pro webové vývojáře, že se jim přístup k urychlené prostřednictvím GPU výpočtů-li k dispozici, s možností poohlédnout po CPU v případě potřeby. To umožní například HTML5 hry patří fyziky motory, a pro komplexní zpracování obrazu a videa.

WebCL budou rozvíjeny WebGL pracovní skupiny, a prototyp implementace od společnosti Nokia, která stojí v čele práci a Samsung jsou již k dispozici.

WebGL se dostal pod kritiku od společnosti Microsoft v červnu, se společností tvrdí, že technologie by mohla být prováděna bezpečným způsobem. Khronos představitelé popírají tento nárok, poukazuje na některé bezpečnostní funkce OpenGL přidal, aby se zabránilo WebGL typu denial-of-Service a přijetí kříže původu sdílení zdrojů (CORS) specifikace, aby se zabránilo úniku informací mezi doménami. Skupina uznává, že řidič chyby mohou být ještě problém, ale tvrdí, že prohlížeč whitelistů a blacklistů je možné chránit uživatele. Khronos říká, že přijetí této technologie bude stimulem pro řidiče vývojáři opravit jejich software.

Khronos také oznámila plány na vytvoření obecné senzor API. To je pro zajištění odpovídající vysoké úrovni, přístup k množství senzorů, které počítače a chytré telefony jsou stále častěji vybaveny-akcelerometry, gyroskopy, kompasy, kamery (včetně hloubky sledování kamer, jako jsou ty v Kinect), mikrofon pole, a další. Neexistuje obecné API pro přístup všech těchto druhů dat, ani za to, je to stále synchronizovány. Khronos vytvořila novou pracovní skupinu s názvem StreamInput k práci na tomto problému.

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat