neděle 10. července 2011

Desková tektonika postižených míst teplé pláště

Zajímavé novinky na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/qiTo1yPYLbk/plate-motion-affected-by-hot-spots.ars:

Plášťová pera, oblastí neobvykle horké horniny, které mohou prorazit do zemské kůry vytvořit sopky, jako je Havajské ostrovy, které byly myšlenka mít vliv na pohyb tektonických desek, ale česání se důkaz pro to bylo obtížné. Článek publikovaný v časopise Nature mohou konečně poskytly solidní příklad pera v akci.

Práce se spoléhal na sledování pohybu desku pomocí magnetického měření. Zemské magnetické póly obyčejně (z hlediska geologického času) obrátit se s magnetickým strávit čas u severního pólu zeměpisného pólu na jih. Tato orientace je zajat krystaly magnetitu, které jsou uzamčeny v místě, magma ztuhne na kámen.

V důsledku tohoto procesu, pruhy normální a přepólování paralelně k rozšíření střediska na dně oceánu, kde se magma tuhne na nové kůry. Protože celá planeta zažila stejnou magnetickou události, změny v šířce jednotlivých stripe říct, jak moc rockové vykrystalizovala během této doby, což vám řekne, rychlost pohybu desky na rozšíření centra.

Přečtěte si zbytek tohoto článku ...

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat