sobota 1. října 2011

Do kosmického záření nastavení termostatu Země?

Zajímavé novinky na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/fC7efJZcrtA/do-cosmic-rays-set-the-earths-thermostat.ars:

V posledních letech názor, že klima je řízeno mraky a kosmické paprsky získal spoustu pozornosti. Zájem o nápad byl podnícen dánský fyzik jménem Henrik Svensmark, který jako první navrhl, že to v pozdní 1990. Pomocí satelitních dat na cloud pokrytí, které byly k dispozici s ustavením mezinárodní družicové Cloud Projekt klimatologie v roce 1983, Svensmark našel souvislost mezi spodní kryt troposféře mrakem a 11-letého slunečního cyklu.

Navrhl, že kosmické záření iniciovat vznik aerosolů v nižší atmosféře, které pak tvoří kondenzační jádra pro kapičky v mraku, zvyšuje tvorbu mraků z vodní páry. Vzhledem k tomu, low-level mraky zvýšení zemské albedo (množství slunečního záření přicházející, který se odráží zpět do vesmíru), více mraků znamenají nižší teploty. Svensmark tvrdí, že tento mechanismus byl zodpovědný za téměř všechny klimatické události v historii Země, od ledových dob na Faint mladých hvězd podobných Slunci paradox se koulovat zemi našeho současného trendu oteplování. Netřeba dodávat, že by to zvrátit desetiletí výzkumu klimatu.

Přečtěte si zbytek tohoto článku ...

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat