pátek 18. února 2011

Distribuované výpočetní projekt obviňuje povodní na změnu klimatu

Zajímavé novinky na url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/4glIOrKN5bc/screensaver-blames-floods-on-climate-change.ars:

Má změna klimatu již způsobil extrémní výkyvy počasí? Je to těžká otázka k odpovědi, a to nejen proto, že veřejná debata perspektiva byla teplejší než podnebí sám. Pár článků v tomto týdnu časopisu Nature pokus o řešení problému a ukázat, že extrémní výkyvy počasí jsou stále častější v našem oteplování světa. V jednom případě je to výzva k tomu byla tak vysoká, že to bylo "mimo konvenční superpočítače k dispozici prostředky," takže vědci se obrátil k distribuované výpočetní systém, který běžel klimatických modelů jako spořiče obrazovky.

Logicky by oteplování klimatu se očekává, že zvýšení míry extrémních výkyvů počasí. Vyšší teploty atmosféry představuje zvýšení energetického obsahu, ale může také znamenat zvýšený obsah vodních par, což by mohlo vést k nadměrnému srážení. Přesto extrémních povětrnostních jevů byly u nás v průběhu historie Země, takže přisuzovat jakékoli jediné na oteplování klimatu, není jednoduchá věc.

Přečtěte si zbytek tohoto článku ...

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat