pátek 22. července 2011

Tevatron produkuje neutrony jako částice s podivnou, dolní kvarky

Zajímavé novinky na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/E-vxgLGmoGo/heavy-baryons-with-bottom-quark-found-at-fermi.ars:

Většina věci můžeme vidět (na rozdíl od všech temné věci tam) se skládá z částic baryons, které jsou kombinací tří kvarků. Dvě nejznámější baryony, protony a neutrony jsou tvořeny z nejlehčích kvarků, nahoru a dolů (buď dvě a jeden dole, nebo naopak, v tomto pořadí). Ale je také možné sestrojit podobné baryons s těžšími, nestabilní kvarky, mnohé z nich byly pozorovány, a některé z nich byly začleněny do atomová jádra v krátkém čase, že přežijí.

Baryony se podivné kvarky a šarmem byla odhalena v různých urychlovačích částic v průběhu let, ale ty, které obsahují těžké, dolní část quark byly těžší sehnat. Je to jak proto, že váha dolní část quark znamená, že vysoké energie srážky jsou potřebné pro výrobu je (to je více než 4GeV, ve srovnání s až 3MeV Quark), a protože tyto částice jen žít pro velmi krátkou dobu, než rozpadající se. Přesto, že několik baryony, které obsahují dolní část quark byl spatřen v průběhu let: nahoru / dolů / zdola kombinace tzv. Λ b (spatřen v CERN), divné / zvláštní / spodní názvem Ω b - a dolů / cizí / spodní Ξ b - (poslední dvě z Fermi). Poslední byl první částice všiml, že kvarky ze všech tří generací.

Včera detektoru CDF ve Fermilabu tým vydal dokument , v němž popisuje neutrální verze Ξ b, která obsahuje nahoru, divný, a dolní část quark. Uznali, že jeho úpadek stezku, která zahrnuje opakované prolévání piony, jak se rozkládá částice Ξ iteslf na lehčí verze, nakonec opouštět proton za sebou a pět piony. Detekce částic dráhy mohou umožnit počítačům rekonstruovat, kde částice pochází, a tak zjistit, kde každý z jejich rodičů částic se rozkládal.

25 z těchto akcí byly pozorovány u 4,2 inverzní femtobarns dat, což detektoru tým, tvrdí objev na významu sedmi sigma (něco nad pět počtů Sigma jako objev), a měřit jeho hmotnost je 5.8GeV. V procesu, ale také si všiml neobvyklého rozpadu vzor Ξ b - poprvé.

Existence částic a jeho navrhované hmoty jsou šťastně v rozsahu teoretickou předpovědí, tak tyto nové údaje nejsou nic narušit. Ale jejich existence a chování poskytuje důležitý sanity kontrolu chromodynamika kvantovou, která upravuje vzájemné interakce kvarků, jak oni se spojí do baryony.

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat