čtvrtek 30. června 2011

Proč paměť je slabým článkem v nejnovějším procesorem AMD Fusion čip

Zajímavé novinky na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/SiW2M9M0onE/another-look-at-amds-llano.ars:

Llano, AMD druhého vstupu do tohoto Fusion řady procesorů, které kombinují CPU a GPU na stejný umřít, zahájil na začátku tohoto měsíce až mírně kladné recenze. Ale až nyní, byl malý detail známo o tom, jak přesně AMD zvládla integraci CPU a GPU na umírají na Llano.

David Kanter na RealWorldTech dělal nějaké kopání a dát dohromady podrobný pohled na Llano, porovnáním CPU / GPU integrace k tomu mostu Intel Sandy. Kanter je kus odpovědi na některé otázky týkající se Llano, které byly vznesené hodnocení.

Kromě své slabé CPU core, hlavní nedostatek Llano, že hodnocení zvýrazněný je skutečnost, že zpracovatel GPU jádro je neuvěřitelně omezena propustnost paměti. Cypress GPU, který je použit pro Llano byl určen pro samostatné grafické karty, kde by měl přístup k gigabyte nebo dva s velkou šířkou pásma, vyhrazené GDDR paměti. Na Llano, v kontrastu, GPU sdílí operační paměti s procesorem, a výsledkem bylo, že výkon byl hrozně úzké profily. Kanter je článek nabízí vhled do proč tomu tak je.

Místo propojení Llano CPU a GPU s vysokou šířkou pásma sběrnice ring a nechat je sdílet L3 cache (Sandy Bridge přístup), AMD odešel ze dvou částí relativně nesouvisejících interně. Místo toho, CPU a GPU používají operační paměti komunikovat bez kopírování dat z jednoho místa na druhé. Na startu, GPU získá přístup ke 512 MB paměti v odděleném paměťovém prostoru, CPU dostane zbytek RAM.

Interně je tu malý obousměrné sběrnice, která spojuje GPU nastavit ucelených paměti fronty a je tu další autobus, který spojuje GPU na DDR řadič, ale to je vše. CPU komunikuje s pomocí GPU grafické ovladače a hlavní pamětí a GPU si promluvit s CPU používají koherentní žádosti o zvláštní oblasti paměti, ale ten je docela pomalý.

Ve všech, tedy nedostatek velkou šířkou pásma vnitřní spojení mezi CPU a GPU, a závislost na paměti komunikace, znamená to, že Llano je grafický výkon je skoro udusil v čipu dual-channel DDR3 řadič.

Pokud jde o budoucnost Llano, jsem navrhl , že AMD může zvážit fond eDRAM, že CPU a GPU mohl použít pro sdílené paměti a on-die komunikaci, ale Kanter nabízí schůdnější alternativou pro zvyšování budoucí Fusion procesoru grafický výkon: použití 3D stacking čipů techniky dát malé množství paměti v jednom balení jako procesor. Velikost paměti, by nemusel být tolik, dokonce i 256 MB velkou šířku pásma, s nízkou latencí paměti by dramaticky zvýšit výkon Llano.

To vše opět ukazuje, jak velký o vázat NVIDIA je nyní, a proto se společnost musí pokusit na ploše prostor projektu Denver. Sandy Bridge a Fusion znamenat začátek konce pro diskrétní GPU na trhu, který je ještě NVIDIA chleba s máslem.

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat