pátek 1. dubna 2011

Nanogenerators vyrábět elektřinu tím, že zmáčkne prsty dohromady, když si zatančit

Zajímavé novinky na url:http://www.engadget.com/2011/03/31/nanogenerators-produce-electricity-by-squeezing-your-fingers-tog/:
Je to dlouho, co jsme naposledy slyšeli o nanogeneratos - víte, ty šíleně malé vlákna, která by mohla být tkané do kapucí , aby se šťávy telefonu. Dr. Zhong Lin Wang z Georgia Institute of Technology oznámila, že on a jeho tým postaven nanogenerators Einsteins se dost energie, aby potenciálně moc LCD, LED a laserové diody pohybem různých končetin. Tato mikro-převálcovat - 1 / 500. šířku jediný vlas část - jsou vloženy s piezoelektrickým oxidu zinečnatého atomů a mohou generovat elektrické náboje, když ohnul nebo napjaté. Wang a jeho tým výzkumníků strčil sbírku svých nanogenerators na čipu 1 / 4 velikosti razítka, skládaný pět z nich nad sebou a mohou špetka fronty mezi jejich prsty generovat výstup ze dvou standardních tužkových AA baterií - kolem 1,5 voltů. Ačkoli to není moc, my jsme nadšeni, super v této fázi rozvoje - představit si, jak vhodné k nabíjení telefonu v kapse bez objemné baterie Add-ons. A to je jen jedna aplikace této technologie. Ano, my víme.

Zobrazit celou PR text
První praktické nanogenerator vyrábí elektřinu s špetkou prstů

Anaheim 29. března 2011 - Po šesti letech intenzivního úsilí vědců hlásí vývoj prvního komerčně životaschopné nanogenerator, flexibilní čip, který mohou používat pohyby těla - prst špetka nyní na cestě do puls porazit v budoucnu - k výrobě elektřiny. Když už mluvíme tady dnes na 241. Národní setkání & Expozice American Chemical Society, oni popisovali posílení zařízení výkon tisíce krát a jeho napětí 150 krát, aby konečně přesunout z laboratoře a ke každodenním životě.

"Tento vývoj představuje milník směrem k produkci přenosné elektroniky, který může být poháněn pohyby těla bez použití baterií nebo elektrických zásuvek," řekl vedoucí vědec Zhong Lin Wang, Ph.D. "Naše nanogenerators jsou připraveny změnit život v budoucnosti. Jejich potenciál je omezena pouze něčí fantazie."

Poslední vylepšení vyústily v nanogenerator dostatečně silný, aby pohon komerční tekutých krystalů-, světlo-emitujících diod a laserových diod. Díky ukládání vytvořených poplatky za použití kondenzátoru, výstupní výkon je schopen pravidelně řídit senzoru a přenášet signál bezdrátově.

"Pokud se nám podaří udržet tempo zvyšování může nanogenerator najít řadu dalších aplikací, které vyžadují více energie," dodal. Wang výše, například osobní elektronické přístroje poháněné stopách aktivací nanogenerators uvnitř podrážce boty, implantované inzulínové pumpy poháněné tlukot srdce, a životního prostředí senzory poháněn nanogenerators házení ve větru.

Wang a jeho kolegové prokázal komerční realizovatelnosti nejnovější nanogenerator pomocí je k napájení LED světla a displeje z tekutých krystalů, jako ty, široce používány v mnoha elektronických zařízení, jako jsou kalkulačky a počítače. Moc plynula z toho mačkání nanogenerator mezi dvěma prsty.

Klíčem k této technologie je oxid zinečnatý (ZnO) nanovláken. ZnO nanovodiče jsou piezoelektrické - mohou generovat elektrický proud, když napjaté nebo ohnutá. Že pohyb může být prakticky jakýkoli pohyb těla, jako je chůze, srdeční tep, nebo krev, která teče přes tělo. Nanovodiče může také vyrábět elektřinu v reakci

Žádné komentáře:

Okomentovat