neděle 3. července 2011

Phoenix a drak

Zajímavé novinky na URL:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/KwBuEtk8R_I/:

Já jsem v Indii. Je to skvělý zmatek. V ulicích Dillí stále překypující, nekonečný vír chaosu, jak tomu bylo, když jsem naposledy navštívil před jedenácti lety, ale v dnešní době, zářící nové dálnice, nákupní centra, a pěti-hvězdičkové hotely se nad ně povznést. Elegantní a účinný nový systém metra nese miliony lidí denně, ale únik do monzunových dešťů. Předměstí Gurgaon vypadá úplně první světové, rovným dílem kancelářské věže, nákupní centra, luxusní rezidenční enklávy bránou a golfových hřišť, ale New York Times nedávno hlásil , že nemá "funkční celoměstské kanalizace nebo kanalizace, spolehlivá dodávka elektřiny nebo vody a veřejných chodníků, odpovídající parkování, slušná silnice nebo celoměstského systému veřejné dopravy "Mezitím, vláda je otřesena s korupčních skandálů, včetně loňských Commonwealth Games. debakl a neuvěřitelných čtyřicet miliard dolar v hodnotě mis-vydražených spektrum 2G.

Ústřední otázkou naší doby je, zda to bude stoletím Číny nebo Indie. (Za předpokladu, že pojem národních států přežije, což se zdá pravděpodobné, že ve skutečnosti nejsou žádné jiné kandidáty, Číně a Indii obsahují téměř polovina lidstva, a oba jsou na dobré cestě, aby ekonomické velmoci.) Přiznám se, že právě teď Mohlo by se zdát hodně soutěže. Čína je nejlidnatější, už deset let před Indie, pokud jde o hospodářský rozvoj, roste rychleji, a-měřeno patenty , mnohem více inovativní. V Číně jsou dosažených na příkaz vlády, v Indii, to nějak podaří udělat i přes vládu.

Ale myslím si, že je výhoda. Nevěřím, že žádosti o patent, měření skutečné inovace. Myslím, že Indie je inovativní, a že to nakonec vyhraje závod ekonomické, a to nejen přes zvyku indické úřady, "neschopných sebezničení, ale díky ní. Tam je esej Erica Raymonda, nazvaný Katedrála a tržiště , která je známá ve světě softwaru. To porovnává dva modely vývoje softwaru, top-down "katedrála" model, např. GCC a chaotické, často hraničící s anarchické-bottom-down "bazar" model, např. Linux. Myslím, že existují paralely mezi vývojem softwaru a hospodářský rozvoj, a že Čína je katedrála (nebo možná i closed-source Microsoft), zatímco Indie je bazar. A ve světě softwaru, nakonec vyhrála v bazaru.

Považuje korupci. Je to metla obou národů. Už jsem citoval některé z největších hitů v Indii. Čína je také sužován téměř každý týden korupční skandály , v poslední době, poté, co vyšlo najevo, že jeho ministr železnic byla na převzetí, ale zpomalila svůj zbrusu n

Žádné komentáře:

Okomentovat