sobota 23. dubna 2011

25 let na, hledání vyšších temp-supravodiče pokračuje

Zajímavé novinky na url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/cjnVNeo2KbI/25-years-on-the-search-for-higher-temp-superconductors-continues.ars:

Dvacet-před pěti lety tento týden, fyzika komunita dostal trochu šok. Papír v kondenzovaných látek opatrně prohlásil, že jeho autoři, se sídlem v Curychu IBM Research Lab objevili "Možné vysoké T c supravodivosti v Ba-La-Cu-O systému." Abstraktní (což se stane, že obsahují překlep) hlásil kritickou teplotu 30 stupňů Kelvina. To bylo jen 8K nad předchozího rekordmana, ale to bylo první hnutí v oblasti za posledních 13 let, a materiály jako je ten popsaný byly ponechány zcela samovolný, pokud jde o supravodivosti.

Vzrušení rychle postavený jako výzkumní pracovníci pokusili příbuzné této směsi, a rychle tlačil kritická teplota, okamžik, kdy začíná supravodivost, do řady, kde materiál mohl superconduct když ponořena do tekutého dusíku, který je levný a snadno získat. Vize místnosti-supravodiče teploty a supravodivé mřížky krouží přes hlavy mnoha lidí.

To má docela vypracoval, že tak. Nové materiály s relativně vysoké kritické teploty byly nalezeny, ale většina z nich dosáhla vrcholu ve stejné oblasti, co jsme už měli. Pokojová teplota se zdá být stále více vzdálené možnosti, a cesta k jejich komerčnímu využití, se změnilo v dlouhý. Chcete-li získat lepší pohled na stav vysokoteplotních supravodičů 25 let pro, Ars mluvil s odborníky z americké supravodič, IBM, a akademické obce.

Přečtěte si zbytek tohoto článku ...

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat