úterý 25. října 2011

"Živoucí fosílie" byl vyplnění pobřeží Afriky

Zajímavé novinky na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/65Mkgeu8b3s/living-fossil-has-been-populating-the-coast-of-africa.ars:

Coelacanth je učebnicový příklad toho, co se někdy nazval "živoucí fosílie". Patří ke skupině volal lalůček-finned ryby, které byly velmi často již v devonu. Ve své příbuzné, dlouhé, lobed ploutví se vyvinul do čtyř končetin na tetrapods, mezi které patří nám savců. Linie byla myšlenka, že vymřeli před miliony let, až do Afriky rybáři zastavili coelacanth v roce 1930. Od té doby stabilní populaci se nachází v blízkosti Cormoros, soubor ostrovů, které leží mezi Madagaskarem a pobřežím Afriky.

Od té doby se stálý proud ryb objevili podél afrického pobřeží. Počáteční genetické testy ukázaly, že tato zvířata jsou velmi podobné těm, které najdete v Cormoros, což navrhl, že oni prostě ponořila do Afriky na jedné z převažujících proudů v této oblasti. Ale postupem času, pozorování nahromadilo více než tisíc kilometrů od jižní Keni do Jižní Afriky. A tak skupina vědců se vrátil a vrátil se genetická data sekvenováním celého genomu mitochondriální pro 23 ryb.

Na rozdíl od dřívějších výsledků, lalokoploutví z Keni, Tanzanie, Mozambik a obsahoval některé sekvence, které jsou jedinečné, že populace, četnost mnoha alel byla také velmi liší v populaci Cormoros. V kombinaci s videa, která ukazují, coelocanths krmení normálně pobřeží Afriky (včetně některých zřejmě plodné ženy), a autoři k závěru, že je zřejmě stabilní chovné populaci tam.

Odhady genetickou vzdálenost mezi tyto populace jsou velmi široké, sekvence jsou ve srovnání s použitím různých druhů v Pacifiku pro srovnání, a odhady, které speciace rozsahu 5 až 30 milionů let. Avšak i low-end odhady naznačují, že africké obyvatel pobřežních oblastí se oddělí od skupiny Cormoros více než 200.000 lety. Pro kontext, jsou lední medvědi myšlenka k se vyvinuli z hnědých medvědů v kratším čase, než je.

Zdá se nyní, že tento živoucí fosílie úspěšně kolonizoval africkém pobřeží. Bohužel, oblasti, kde kolonizoval je nyní předmětem nadměrného rybolovu, který autoři říkají, dává této nové populace v ohrožení.

PNAS, 2011. DOI: 10.1073/pnas.1115675108 ( O DOI ).

Přečtěte si komentáře k tomuto příspěvku


Žádné komentáře:

Okomentovat